Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

129 éve született dr. Merényi Gusztáv orvos altábornagy

2024. szeptember 19., csütörtök 14:02

Dr. Merényi Gusztáv orvos altábornagy, a magyar repülőorvoslás kiemelkedő alakja, 1895. szeptember 18-án született Kassán. Munkássága meghatározó jelentőségű volt a magyar repülés fejlődésében, különösen a repülés élettani hatásainak vizsgálatában. Fontos szerepe volt abban, hogy Magyarország a repülőorvostan területén nemzetközi szinten is elismertté vált. Nevéhez fűződik a Repülőorvosi Vizsgáló Intézet megalapítása, amely mérföldkő volt a repülőorvostan történetében. Emellett az első Magyar Véradó Központot és Vérellátó Állomás létrehozásával is nagyban hozzájárult az egészségügy fejlődéséhez.

Felvidéki nemesi katonacsaládból származott, de munkássága Magyarországhoz köthető. Orvosi diplomáját a Budapesti Tudományegyetemen szerezte meg 1920-ban, honvédségi ösztöndíjjal. 1936-tól a magyar légierő vezető orvosaként kulcsszerepet játszott a katonai repülés orvosi kérdéseinek kutatásában. 1938-ban megszervezte – a Műszaki Egyetem Aerodinamikai Intézetének együttműködésével – az első magassági kísérleti állomást, ahol a nagy magasságban bekövetkező dekompresszió és oxigénhiányos állapot kérdéseit vizsgálta. Kiemelkedő eredményei közé tartozik az első magyar magassági kísérleti állomás megszervezése 1938-ban, ahol a nagy magasságban bekövetkező dekompresszió és oxigénhiányos állapot kérdéseit kutatta. Az általa tervezett első magyar Repülőorvosi Vizsgáló Intézet szintén hozzájárult a repülésélettan fejlődéséhez. Tudását a szegedi és kolozsvári egyetemeken adta tovább, ahol egyetemi magántanárként oktatott.

 

A második világháború ideje alatt az orvos vezérőrnagy, a magyar királyi légierő egészségügyi szolgálatának vezetője volt. Kutatásai nagyban hozzájárultak a pilóták biztonságának növeléséhez, különösen a hirtelen cselekvőképtelenség kockázatának csökkentése terén. A háborút követően előbb a Honvéd Orvosi Kar főnöke, majd a Honvédelmi Minisztérium egészségügyi osztályának vezetője lett.

1950-ben a Tábornokok pere során koholt vádak alapján halálra ítélték és kivégezték. 1956. október 13-án újratemették. Emlékét a budapesti Merényi Gusztáv Kórház, illetve egy a III. kerületi emléktábla őrzi. Sírja a Farkasréti temetőben található.

ESZA