Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Honvédorvos legújabb száma – elemzések, kiértékelések

2024. június 17., hétfő 15:09

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ és a Magyar Katonai-Katasztrófaorvostani Társaság közös kiadványa, a Honvédorvos legújabb száma már online is elérhető, megújult külsővel.

A legfrissebb szám több érdekes témát tárgyal:

-       A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ új struktúrája: 2023-ban a katona-egészségügy történetének egyik legnagyobb léptékű strukturális és szervezeti átalakítása zajlott. Az átalakítás során a Magyar Honvédség Egészségügyi Központból (MH EK) kivált a Honvédkórház szervezeti egysége és jogutódként létrejött a Belügyminisztérium fenntartása alá tartozó Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház . A szervezeti átalakítással egy időben szükségessé vált az MH EK struktúrájának átalakítása, feladatainak újradefiniálása.

-       Repülőorvosi kockázatértékelés: egy egyedi eset bemutatásán keresztül szemlélteti a repülőorvosi kockázatértékelés kulcskérdéseit és lehetséges buktatóit.

-       Alvási apnoe és kognitív működési zavarok: a kutatás célja az obstruktív alvási apnoe szindrómában szenvedő betegek kognitív működési zavarainak vizsgálata egy egészséges kontrollcsoporttal összehasonlítva. Eredményeik szerint az alvási apnoe negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat, ami teljesítményromláshoz és társbetegségek fokozott kialakulásához vezethet.

-       Csádi egészségügyi ellátórendszer elemzése: az MH EK a magyar kontingens egészségügyi biztosítása tervezéséhez szükséges adatokat elemzi, különös tekintettel a Csádi Köztársaság eltérő egészségügyi ellátórendszerének jellemzőire.

-       Édes lebegés - fájdalomcsillapítás története és modern alkalmazása: a cikk áttekinti a fájdalomcsillapítás történetét, és különös figyelmet szentel a fentanil tartalmú „nyalóka” katonai használatának. Bemutatja, hogyan alkották meg ezt a készítményt, milyen előnyei vannak, kik használják, továbbá megvizsgálja a készítmény honi behozatalának és alkalmazásának lehetőségét is.

-       Félelemreakciók a háborúban: a félelem a mindennapjaink része, az enyhe aggodalomtól a súlyos fóbiákig. Ezért nem meglepő, hogy az emberek háborús helyzetekben is félnek. A történelem során a katonák gyakran próbálták szimulációkkal elkerülni a közvetlen életveszélyt, például az első világháború alatt sokan igyekeztek elkerülni a frontszolgálatot. A cikk valós példákon keresztül gazdagítja a félelemreakciók megjelenési formáinak irodalmát.

 

Honvédorvos 2023 3-4 (mhek.hu)

 

 

Képernyőfotó 2024-06-13 - 9.47.55
ESZA