Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légimentőktől tanultak - EUFOR felkészítés légi kiürítésre

Szerző: Kiss Attila százados | Fotó: : Dévényi Veronika |  2023. december 14., csütörtök 22:43

Kétnapos szituációs képzésen vett részt a Bosznia-Hercegovinába készülő légi egészségügyi személyzet az MH Egészségügyi Központ és a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szervezésében december 12-13. között Budapesten.

1G9A8994

A Magyar Honvédség 2022-ben kezdte meg az önálló légi egészségügyi kiürítési (MEDEVAC) képesség kialakítását. A feladattal megbízott katonaegészségügyi szakértők, dr. Kiss Attila százados és dr. Dobos Attila főhadnagy a szükséges képzésbe egy külső résztvevőt, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft-t is bevonták. Mivel Magyarországon légimentést jelenleg kizárólag ez a cég végez, a résztvevők az első képzés során az ő eljárásrendjeik alapján oldottak meg különböző orvosszakmai szituációkat, elsősorban kritikus állapotú betegek ellátását. Mivel a katonai és civil légimentési feladatok nagyban hasonlítanak, ezért ezeket az eljárásrendeket a katonaegészségügy is adaptálta.

A leendő, emelt szintű honvédségi légimentő képességet először az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójának (EUFOR) 2022 őszén végrehajtott, öthetes Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlatán tesztelték.

2023_dec_12 EUFOR légimentő kiképzés, MH EK (26)

A kialakítás alatt lévő speciális képesség első erőpróbájának színtere ismét a bosznia-hercegovinai külszolgálat lesz, hiszen 2024 januárjától tartósan fog magyar MEDEVAC készenlét települni a nyugat-balkáni országba, hogy a magyar EUFOR parancsnoki év folyamán ellássa a műveleti terület légi egészségügyi biztosítását.

Ez utóbbi feladat indokolta a már meglévő, kiképzett egészségügyi személyzet létszámának bővítését, ezért a folyamatos felkészítések mellett 2023 májusában a kijelölt egészségügyi személyzet jelen lehetett megfigyelőként a légimentők éves orvosszakmai képzésén.

Az idei komplex felkészítés befejezéseként – a légimentők közreműködésével – az EUFOR MEDEVAC-ba tervezett egészségügyi állomány valósághű (high fidelity)szituációs képzésen vett részt az MH Egészségügyi Központ Tünde utcai kiképzőbázisán.

ESZA