Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Sürgősségi Centrum részleges leállása

2021. június 1., kedd 12:49

Az MH EK Honvédkórház Sürgősségi Centrumában felújítási munkálatok kezdődtek, melyek tervezetten június 18-ig tartanak. Ez időszak alatt a Centrum kapacitása nagyjából a felére csökken. A kórház nem áll le ez idő alatt, az osztályok működnek, a sürgősségi betegellátás több társkórház bevonásával továbbra is zavartalan a fővárosban. A felújítás miatti részleges kapacitás csökkentés az Országos Mentőszolgálattal egyeztetve, a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélyével történik.

A MH EK Honvédkórház arra törekszik, hogy az ellátandó betegek részére mindig a legkorszerűbb és a legbiztonságosabb ellátást biztosítsa. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon szükséges az orvosi műszerek és berendezések és az infrastruktúra folyamatos fejlesztése. A Sürgősségi Centrum 2007-es átadása óta, rendszeresen történtek felújítások, amely alatt a centrum folyamatosan üzemelt. A Centrum napi betegforgalma 2007 óta növekszik a kezdeti 60-70 beteg/napról jelenleg napi 140-180 beteg/nap a betegforgalma. A Centrum építéskor tervezett betegforgalma 60 fő/nap volt.

A jelenlegi felújítás nagyobb volumenű, mint amelyek a korábbiak voltak, azonban a Centrum most sem állt le teljesen, hanem csak 50%-os kapacitással végzi a betegellátást. Ez idő alatt is napi 100-110 beteget fogad az Centrum.

A felújítás előre tervezett volt és igy egy hosszú előkészítő munka is megelőzte azt. Ahhoz, hogy a biztonságos betegellátás biztosítható legyen Budapesten az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal is történtek előzetes egyeztetések, melynek eredményeképpen az NNK határozatot adott kijelölve az együttműködő társintézményeket. Az MH EK Honvédkórház csak abban az esetben csökkentheti tervezetten a sürgősségi ellátás kapacitását 50 százalékkal, ha az elöljáró hatóság ez esetben az NNK úgy látja, hogy más szolgáltató által a kieső kapacitás a betegek veszélyeztetése nélkül pótolható. Amennyiben az NNK a betegbiztonság érdekében bizonyos ellátási formák leállítását nem tartotta volna kivitelezhetőnek, akkor azt az ellátást a kórháznak a felújítás alatt is biztosítania kellet volna.

A betegellátás szempontjából az NNK határozata kórházunkra és más kórházakra is kötelező jellegű ezért például a szívizom infarktus ellátást folyamatosan biztosítjuk, és amennyiben az NNK a jelenlegi határozatától eltérő, a kórházra kötelező jellegű határozatot hoz, akkor azt is maradéktalanul teljesíteni fogja.

Címkék
ESZA