A táplálkozás és az élelmezés tudománya
2018. január 23., kedd 14:22A dietetika a táplálkozás és az élelmezés tudománya. E szakma a dietetikustól nemcsak nagy szakértelmet, hanem hatalmas szervezőmunkát és óriási logisztikát is kíván. Legalábbis a Honvédkórházban ez biztosan így van…„A Honvédkórház mindhárom fővárosi telephelyén – azaz a Róbert Károly körúton, a Podmaniczky utcában és a Szanatórium utcában is – működik egy-egy dietetikai részleg, s e három részleg összessége alkotja az intézmény Központi Dietetikai Szolgálatát” – mondja Schandl Ottóné őrnagy, a kórház vezető dietetikusa, hozzátéve: az I-es és a II-es telephelyen aktív betegellátás, míg a III-as telephelyen rehabilitációs, illetve krónikus ellátás folyik, így a dietetikusok is ennek megfelelően dolgoznak. Megtudjuk: az MH Egészségügyi Központhoz tartozó hévízi és a balatonfüredi rehabilitációs intézetekben, illetve az egészségfejlesztés területén is dolgoznak dietetikusok, bár ők nem a központi szolgálat munkatársai.
„A fekvőbeteg-ellátás mellett a dietetikusok intézményünkben a járóbeteg-ellátásban is részt vesznek az ambuláns betegek számára biztosított diétás tanácsadás keretében. Orvosi beutaló alapján személyre szabott étrendi összeállítással segítjük a betegek gyógyulását” – emeli ki az őrnagy, aki már a beszélgetés elején elárulja azt is: bár a dietetika jelentése általában szabályozott élelmezést és étkeztetést takar, a Honvédkórházban többnyire gyógyélelmezést jelent, hiszen leginkább az intézmény fekvőbeteg-osztályain ellátott betegekkel kapcsolatban vannak teendőik. A kezelőorvos előírja a betegek számára szükséges étrendet, vagyis hogy a betegeknek milyen diétára van szüksége. Ezek ismeretében a dietetikus összeállítja és biztosítja a számukra megfelelő tápanyag-összetételű ételeket, segítve ezzel állapotuk javulását, illetve a szövődmények megelőzését.