Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háttér támogatás

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: Tordai Kamilla |  2024. március 29., péntek 9:15

A Járványvédelmi és Tudományos Kutató Intézet Mobil Biológiai Laboratóriuma elkezdte felkészülését a Vigorous Warrior 2024 katona-egészségügyi és a Clean Care 2024 ABV-védelmi többnemzeti gyakorlatokra.

A felkészülés során különféle baktériumokat és vírusokat mutattak ki PCR - tehát polimeráz láncreakció alapú - vizsgálatokkal a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársaival együtt. A gyakorlat tudományos hátteréről Dr. Babinszky Gergely Csaba őrnagy, az MBL tudományos főmunkatársa elmondta, hogy „A vizsgálatok során a mintákból nukleinsavat vonunk ki, majd ezt felhasználva tudjuk majd kimutatni azokat a kórokozókat, amelyek akár civil, akár katonai környezetben különféle - akár járványos - megbetegedéseket okozhatnak.”
 
viber_kép_2024-03-20_11-33-04-477

Az MH Egészségügyi Központ számára kiemelten fontos a civil-katonai kapcsolatok további erősítése. A közös felkészülés további lehetőséget teremt a két laboratórium között hosszú évekre visszanyúló szakmai kapcsolatok ápolására, fejlesztésére.

ESZA