Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háttérben és előtérben a katonaegészségügy

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2023. november 14., kedd 16:41

Az MH Egészségügyi Központ műveleti vezetési pontja mellé a Magyar Honvédség mobil labor képessége is kitelepült Hajdúhadházra az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlat részeként.

A katonaegészségügy egyik fontos feladata a harckiszolgáló-támogató tevékenység, amellyel biztosítja a folyamatos hadrafoghatóságot.

Az Egészségügyi Központ Hajdúhadházon lévő honvédei tervezik és koordinálják a gyakorlat teljes egészségügyi biztosítását az érintett vármegyékben, garantálva ezzel a feladatokban résztvevő állomány azonnali egészségügyi ellátását.

Az egészségügyi biztosítás sokrétű tevékenységi kört foglal magába, hiszen az azonnali egészségügyi ellátás mellett a járványügyi kivizsgálást és elkülönítést, a gyakorlat helyszíneinek egészségügyi ellenőrzését is a központ szakemberei végzik.

Az MH EK műveleti vezetési pontja mellé november 13-án a mobil labor képesség is települt Hajdúhadházra. „A téli időszak beköszöntével a felső légúti fertőzések száma jelentősen növekedhet, így a nagyobb létszámmal végrehajtott katonai gyakorlatok során kiemelten fontos nem csupán az esetlegesen fertőzött személyek, de a kontaktok kiszűrése, elkülönítése, illetve a járványgócok felszámolása” – mondta el Pereszlényi Csaba István őrnagy, a telepíthető molekuláris biológiai labor laboratóriumvezető főtisztje.

A mobil labor telepítése nagyjából egy órát vesz igénybe, mely után képes a minták fogadására és elemzésére. A beérkezett mintákból – korszerű és modern diagnosztikai eszközeinek köszönhetően – két órán belül tudják azonosítani a kórokozót. A gyors azonosítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy esetleges tömeges fertőzés esetén a közegészségügyi szakemberek minél korábban megtehessék a következő lépést a járvány megállítása, illetve terjedése érdekében.

 

ESZA