Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a Pasubio hegyen, a trentinói és venetói tartomány határán

2015. július 3., péntek 11:32

Július 28-án I. világháborús megemlékezésen vett részt Olaszországban az MH Egészségügyi Központ parancsnoka Szabó István vezérőrnagy és Professzor Dr. Pintér Lajos tiszteletbeli főkonzul, az MH Egészségügyi Központ miniszteri megbízottja, ahol emléktáblát avattak az 1/6. komáromi árkászszázad tiszteletére.

Az I. világháború dél-tiroli frontvonalán, a Pasubio hegyen 1915 őszén elkeseredett, sikertelen harcok dúltak az olasz és az osztrák-magyar csapatok között. Ekkor vezényelték a hegyre az 1/6. komáromi árkászszázad teljesen magyar tisztikarát és legénységét Endrődy László főhadnagy vezetésével, akik részt vettek a Nagy Háború legnagyobb aknaharcában, ahol közel 28.000 katona vesztette életét az olasz és az osztrák-magyar csapatokból.

1609151016

A kegyetlen harcokra emlékezve a Pasubio hegyen található egy múzeum és egy osszárium, ahol a hősi halált halt katonák maradványait őrzik. Az emlékhelyen minden évben egyházi szertartással egybekötött katonai tiszteletadással emlékeznek az elesettekre. Az idei évben civil kezdeményezésre emléktáblát helyeztek el az 1/6. komáromi árkászszázad tiszteletére. Az avatáson Vicenza város polgármesterének és az olasz hegyivadász hagyományőrző csoportnak a meghívására részt vett Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, Professzor Dr. Pintér Lajos tiszteletbeli főkonzul, az MH Egészségügyi Központ miniszteri megbízottja, valamint magyar hagyományőrzők csoportja is.

1609151017

A megemlékezésen részt vettek Trentino és Veneto tartomány polgármesterei, képviselői, akiknek Szabó István vezérőrnagy Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere megbízásából emlékérmeket adott át.

ESZA