Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil-katonai együttműködés

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2024. május 29., szerda 16:04

Május 21-én, a civil-katonai együttműködés jegyében Dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke, Dr. Zsíros Éva alezredes, védelemegészségügyi parancsnokhelyettese és Dr. Tóth Zoltán ezredes, az Egészségügyi Tervezési Főnökség főnöke szakmai látogatást tett a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban. A találkozó célja a kölcsönös tapasztalat megosztás mellett a jövőbeni szakmai együttműködés részleteinek megbeszélése volt.

Az elmúlt időszakban a civil-katonai együttműködés elmélyítése és a kölcsönös tudásmegosztás jellemezte az MH Egészségügyi Központ és a Szent Damján Görögkatolikus Kórház kapcsolatát, hiszen a kisvárdai kórház is részt vett a közel 6000 fő, 47 katonai szervezet bevonásával tartott Adaptive Hussars 2023 (ADHU 2023) többnemzeti országos gyakorlaton. Az együttműködések erősítése és a feladatok összehangolt végrehajtása is a gyakorlat fő célkitűzései közé tartozott, melyet akkor kiválóan teljesített a Magyar Honvédség és a védelmi igazgatás is. 

 

A katonaegészségügyi tapasztalatok megosztása a Spatula 24 gyakorlat keretein belül folytatódott, ahol az MH Egészségügyi Központ a Role-2 tábori kórház telepítését és a harci sérültek és betegek ellátását végezte a Bakonyban. A gyakorlat megtekintése hasznos tapasztalatokat jelentett a civil résztvevők számára, hiszen megmutatta a civil és katonai ellátás közti különbségeket a komplex sürgősségi és a traumatológiai ellátások során. 

IMG_5582-preview

A kisvárdai találkozó alkalmával az MH Egészségügyi Központ vezetése az ADHU 2023 gyakorlaton szerzett együttműködési tapasztalatokat, illetve a Spatula 24 gyakorlaton látottakat vitatták meg Hegyi Henrik Dénessel, a Szent Damján Görögkatolikus Kórház főigazgatójával. A konzekvenciák levonását követően a jövőbeni együttműködésről esett szó, fókuszálva a védelmi feladatok ellátása során szükséges civil egészségügyi ellátók katonai feladatokba történő bevonására. A két fél megállapodott abban, hogy a jövőben közös oktatások és gyakorlatok alkalmával több ismeretet fognak átadni a kórház dolgozóinak a katonaegészségügyi témákban. 

 

Az MH Egészségügyi Központ számára továbbra is kiemelten fontos a civil-katonai kapcsolatok erősítése, a közös tudásmegosztás és gyakorlás további lehetőséget teremt a két intézmény közötti szakmai kapcsolatok ápolására, fejlesztésére. A katonaegészségügy és a civil egészségügy gyökerei közösek – fontos, hogy mindkét oldal ismerje a másik oldalon lévő lehetőségeket, képzési tematikákat és ezeket a legjobb tudásuk szerint ki is használják.  

IMG_5577-preview
ESZA