Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képességbővülés az egészségügyben

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: Kertész László |  2023. november 11., szombat 11:06

A Magyar Honvédség katasztrófa-egészségügyi beavatkozó képességét támogató „reach back” stacioner labor kialakítása

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése” című kiemelt projekt felhívása keretében megvalósult a Magyar Honvédség katasztrófa-egészségügyi beavatkozó képességét támogató reach back stacioner laboratórium kialakítása és fejlesztése. Az új stacioner Reach Back laboratórium és a vele párhuzamosan fejlesztett mobil képességek az MH katasztrófavédelmi beavatkozó rendszerét is javítják és bővítik, amely ezáltal még hatékonyabban szolgálja a lakosság személy- és vagyonbiztonságát katasztrófa esetén.

654ddb6258658917302813

A hirtelen támadó természeti katasztrófák elsődleges következményei mellett másodlagos egészségkárosító hatások is megjelennek, mint például a törmelékekből felszabaduló vegyi, biológiai és esetenként sugárzó anyagok okozta szennyeződések. A klímaváltozás közvetlen hatásain kívül közvetett hatások is előfordulnak: a vektorok által terjesztett betegségek előfordulása megnő, romlik a víz- és a levegőminőség, nehezebbé válhat a fogyasztható élelem elérhetősége, továbbá az élelem minősége is romolhat. Mindezek a közvetlen és közvetett hatások humán egészségügyi kockázatot jelentenek.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ az MH katasztrófavédelmi beavatkozó képességeinek részeként aktívan részt vesz a vegyi, biológiai és radiológiai-nukleáris válsághelyzetek kezelésében mind a saját erők egészségügyi biztosítása, mind a polgári lakosság egészségügyi ellátása területén. A védekezésben érintett szervezetekkel összehangolt fejlesztésnek köszönhetően kialakított stacioner (Reach Back) háttér-laboratóriumban lehetővé válik a fizikai, biológiai és speciális kémiai anyagok, valamint a radioaktív sugárzás okozta sérülések és szennyezettség kimutatása, hozzájárulva a lakosság személy- és vagyonbiztonságának növeléséhez, egészségének megőrzéséhez.

654ddb5ca20ed143627688

A projekt keretében beszerzett műszerek, analitikai készülékek alkalmazása a stacioner háttér-laboratóriumban lehetővé teszi a humán (biológiai) és környezeti mintákból vizsgált vegyületek szelektív, érzékeny, kis mintamennyiséget igénylő, pontos meghatározását, a fertőző ágensek kimutatását, a kis dózisú sugárkárosodás mértékének mérését. A fejlesztéssel az MH egyrészt fenntartja jelenlegi, a katasztrófavédelmi közreműködések során is használt egészségügyi laboratóriumi diagnosztikai képességeit, illetve bővíti azok kapacitását. Másrészt az egészségügyi kockázatok megállapításának szempontjából nélkülözhetetlen új képességekkel gazdagodik, ezzel is hozzájárulva az országos katasztrófavédelmi rendszer képességeinek fejlesztéséhez. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a Kohéziós Alap és Magyar Állam társfinanszírozásban, vissza nem térítendő támogatásként, 650 millió forint támogatási összegben.

A projektről bővebben a https://www.mhek.hu/kehop-1-6-0-15-2018-00026.html oldalon olvashatnak.

További információ kérhető: Tordai Kamilla MH EK Kommunikációs Főnökség Elérhetőség (+36-70-312-7790, [email protected])

ESZA