Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Központban az egészségügy: aktualitások és kihívások

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2023. december 16., szombat 16:37

„Új kihívások a katonaegészségügy frontvonalán” címmel rendezett konferenciát az MH Egészségügyi Központ a katonaegészségügyben szolgálatot végző szakemberek közti őszinte tapasztalatmegosztás és feldolgozás érdekében. Ez a fajta tapasztalatcsere nem csak a katonai oldalról, de az egészségügy oldaláról is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a kollektív gondolkodás akár emberéleteket is menthet.

DSC04631-2

Dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka nyitóbeszédében elmondta, hogy a központ számára új kihívást jelentett, hogy január 1-től a Honvédkórház kikerült a központ alól, a feladatrendszer átalakítását és megújulását magával hozva. Kihangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban fontos szerepet töltött be az Egészségügyi Központ, számos jelentős feladat hárult a katonaegészségügyre: közreműködtek többek között a Zvecan településén tömegoszlatási feladatokat ellátó katonák ellátásában és rehabilitációjában, illetve a líbiai segítségnyújtásban is.

Az aktualitásokat tekintve az önálló légi egészségügyi kiürítési képesség első erőpróbája is hamarosan kezdődik. 2024 januárjától ugyanis tartósan fog magyar MEDEVAC készenlét települni a nyugat-balkáni országba, hogy a magyar EUFOR parancsnoki év folyamán ellássa a műveleti terület légi egészségügyi biztosítását. Ezzel kapcsolatos tapasztalatait dr. Kiss Attila százados, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály orvosa osztotta meg.

DSC04803-2

Ehhez kapcsolódóan dr. Löcher Zsuzsanna alezredes, a Kiképzési Főnökség főnöke átfogóan ismertette azokat a szempontokat, amik relevánsak lehetnek egy új misszióra történő felkészülés során: egészségügyi szakemberként mik azok a részletek, amikre hangsúlyt kell fektetni, hogy külföldön is magas színvonalon tudják a betegellátást biztosítani. Egy másik előadáson keresztül bepillantást engedett a jelenlévőknek a katonai pályája mellett egy másik hivatásába: a romkutatók életébe. Löcher alezredes részt vett romkutató kutyájával, Scottyval a törökországi földrengés utáni mentésben, ahol volt, hogy napi tíz órát is kutattak egyhuzamban.

A konferencián szó volt az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat tapasztalatairól, a horvátországi helikopterbaleset egészségügyi szervezési kihívásairól, a KFOR tömeges sérültellátás tapasztalatairól, a ROLE-2 fejlesztésről és a Lynx Pilot programban résztvevők szeptemberi bevonultatásának tapasztalatairól is.

Szabó Ádám hadnagy, egészségügyi tiszt és Sarok Máté főtörzsőrmester megosztotta a résztvevőkkel a líbiai segítségnyújtás kapcsán szerzett tapasztalataikat.

DSC05022-2

A konferencia zárásaként kerekasztal beszélgetés során interaktívan vitatta meg dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes, dr. Vekszler Péter ezredes, dr. Zsíros Éva alezredes, dr. Tóth Zoltán ezredes és dr. Joó Péter Pál alezredes a felmerült témákat, illetve a jövőbeni kihívásokat a jelenlévőkkel.

Az MH Egészségügyi Központban egy olyan, a fejlődésre és a folyamatos megújulásra nyitott szakmai műhely alakult ki az elmúlt időszakban, amely a civil és a katonai egészségügyi ellátás komplex fejlesztésére irányul.

ESZA