Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtörtént a 200.000. PCR minta feldolgozása

Szerző: MH Egészségügyi Központ | Fotó: MH Egészségügyi Központ |  2022. február 23., szerda 9:52

A SARS-CoV-2 okozta pandémiával összefüggésben, az MH EK laboratóriumi egységei 2020.03.28-tól végeznek PCR alapú rutin diagnosztikai tevékenységet.

A pandémia kezdetekor az MH Egészségügyi Központ (MH EK) három különböző mérési hely működtetésével vett részt a légúti mintákból vett SARS-CoV-2 kórokozó kimutatásában. A Szaniszló Judit vezetésével kialakított, Integrált COVID Laboratóriumban dolgozó munkatársak 2020. szeptember 28-tól integrált, mátrix rendszerű egységben végezték munkájukat, mindezt annak érdekében, hogy a humánerőforrások feladat és funkció szerinti optimalizálása maximálisan illeszkedjen a feladatellátás elvégzéshez. A Laboratórium a legmagasabb napi mintaszámok idején is biztosította mind a katonai, mind a gyógyító tevékenységgel összefüggő folyamatos diagnosztikai tevékenységet.

A magyarországi járványhelyzet változásához illesztetten, 2021. augusztus 1-től a SARS-CoV-2 vírus kimutatására irányuló RT-PCR vizsgálatok az MH EK teljes ellátási területére vonatkozóan az MH EK Védelem-egészségügy szervezetében működtetett, Pereszlényi Csaba István őrnagy által vezetett COVID Laboratóriumban folytatódnak, ahol az elmúlt héten (a járvány 715. napján!) az MH EK SARS-CoV-2 diagnosztikai tevékenysége keretében feldolgozásra került a 200 000. minta.

Túl az ötödik járványhullám csúcsán a mintaszámok mérséklődése látszik, azonban a diagnosztikai tevékenység változatlanul jelentős szerepet játszik mind a gyógyító tevékenység, mind a honvédelmi feladatok folyamatos biztosításához.

 

2022. február 23.

Címkék
ESZA